Steaky s máslem sýrem s modrou plísní
Tajemství k ugrilování domácího steaku jako v dobré restauraci začíná litinovým nádobím! Začněte rychlým prudkým opečením na sporáku, potom pokračujte pečením v troubě a nakonec nechte steaky před podáváním chvíli odpočinout.
- Obtížnost: Začátečník
- Doba přípravy: 5-10 minut
- Doba vaření: 10 minut
- Počet porcí: 2
Připravujte v naší klasické litinové pánvi Lodge.
Ingredience
Máslo s modrým sýrem
- ½ hrníček (55 g) změklého másla
- 120 g rozdrobeného modrého sýra
- 1 lžička worcestrové omáčky
- špetka soli
- trochu mletého pepře
Steaky
- 2 strip steaky, 2,5 cm silné
- 1 lžička rostlinného oleje
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
- V malé misce nehte máslo povolit a vyšlehejte do krému a potom přidejte modrý sýr, worcestrovou omáčku, sůl a pepř. Všechno znova vymíchejte dohladka. Použijte 31 cm širokou plastovou folii, na ni lžicí přeneste máslovou směs a vytvarujte ji jako roládu, pak na koncích folii uzavřete několikaterým skroucením. Máslovou směs dejte zmrazit, dokud nebude tuhá*.
- Vyndejte steaky a nechte je stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180°C. pomalu zahřejte litinovou pánev a potom opatrně pánev potřete olejem.
- Podle chuti steaky okořeňte z obou stran solí a pepřem. Opatrně je položte do horké pánve a z každé strany zprudka omažte.
- Pánev přendejte do trouby a nechte péct 2 další minuty.
- Vyndejte pánev z trouby a nechte steaky 5 minut odpočívat. Podávejte s porcí másla s modrým sýrem na každém steaku.
*Profesionální tip: Máslová směs vydrží v mrazáku až jeden měsíc.