Pečené kuře tandoori
Tenhle recept jsme dostali od kamaráda, šéfkuchaře Meherwana Iraniho. Když upečete kuře podle něj, vaše kuchyň bude plná překrásné vůně tandoori a vaši hosté si jistě řeknou o přídavek.
„To nejlepší na pečeném kuřeti je křupavá kůrčička, přitom je ale těžké upéct zlatavou kůrčičku a současně nevysušit kuřecí maso pod ní. Přišel jsem na to, že kuře pečené v předehřátém hrnci Lodge se snad nedá nikdy pokazit a že má tedy vždy měkké maso i křupavou kůrčičku.“ Meherwan Irani
- Obtížnost: Střední
- Doba přípravy: 40 minut
- Doba vaření: 60 minut
- Počet porcí: 4
Připravujte v našem klasickém litinovém hrnci (Classic Cast Iron Skillets)
Ingredience
- 1 kuře (5,5 kg), omyté a osušené utěrkou
- 1 lžíce burákového, řepkového nebo olivového oleje
- Sůl košer
- Koření tandoori od firmy Spicewalla
- Pepř od firmy Spicewalla
- Celé stroužky česneku
- Cibule rozkrájená na tenké plátky (julienne)
- Bobkový list
- Celý černý pepř
- Celá skořice
Postup
- Nejméně 30 minut nechte kuře odpočinout při pokojové teplotě. Pokud do trouby vložíte studené kuře, nepropeče se rovnoměrně. Troubu předehřejte na 260°C. V troubě nechte předehřát litinový hrnec o průměru 30 cm.
- Kuře lehce potřete lžicí oleje. Bohatě osolte košer solí zvenku i zevnitř. Nešetřete ani kořením tandoori a pepřem.
- Kuře svažte; pokud svážete křidélka a stehna, povrch kuřete se opéká stejnoměrněji.
- Kuře vložte do horkého hrnce, prsní části nahoru. Spodní část zasyčí, jakmile přijde do kontaktu s rozpálenou pánví. Celé kuře bude pěkně křupavé. Nestane se vám, že nakonec bude křupavá kůžička jen na horní straně kuřete a spodek kuřete bude jen rozmáčený bez propečení. Kuře pečte 15 minut při 260°C. Potom teplotu snižte na 180°C. pečte dalších 30-45 minut. Kuchyňským teploměrem kontrolujte, jestli má maso teplotu 70-75°C.
- 20 minut před koncem pečení přidejte celé stroužky česneku, nakrájenou cibulku, bobkový list, celý černý pepř a celou skořici.
- Upečené kuře přendejte na prkénko a nechte ho asi 5 minut odležet. Výpek přeceďte.
Pro Tip: Doporučujeme, abyste kuře nechali přes noc v chladničce, protože tak se z kůže odloučí vlhkost a lépe se propeče dokřupava.



