Úvodní strana » Recepty » Pečené kuře tandoori

Pečené kuře tandoori

Tenhle recept jsme dostali od kamaráda, šéfkuchaře Meherwana Iraniho. Když upečete kuře podle něj, vaše kuchyň bude plná překrásné vůně tandoori a vaši hosté si jistě řeknou o přídavek. 

„To nejlepší na pečeném kuřeti je křupavá kůrčička, přitom je ale těžké upéct zlatavou kůrčičku a současně nevysušit kuřecí maso pod ní. Přišel jsem na to, že kuře pečené v předehřátém hrnci Lodge se snad nedá nikdy pokazit a že má tedy vždy měkké maso i křupavou kůrčičku.“ Meherwan Irani 

  • Obtížnost: Střední
  • Doba přípravy: 40 minut
  • Doba vaření: 60 minut
  • Počet porcí: 4

Připravujte v našem klasickém litinovém hrnci (Classic Cast Iron Skillets)

Ingredience

  • 1 kuře (5,5 kg), omyté a osušené utěrkou
  • 1 lžíce burákového, řepkového nebo olivového oleje
  • Sůl košer
  • Koření tandoori od firmy Spicewalla
  • Pepř od firmy Spicewalla
  • Celé stroužky česneku
  • Cibule rozkrájená na tenké plátky (julienne)
  • Bobkový list
  • Celý černý pepř
  • Celá skořice

Postup

  1. Nejméně 30 minut nechte kuře odpočinout při pokojové teplotě. Pokud do trouby vložíte studené kuře, nepropeče se rovnoměrně. Troubu předehřejte na 260°C. V troubě nechte předehřát litinový hrnec o průměru 30 cm. 
  2. Kuře lehce potřete lžicí oleje. Bohatě osolte košer solí zvenku i zevnitř. Nešetřete ani kořením tandoori a pepřem. 
  3. Kuře svažte; pokud svážete křidélka a stehna, povrch kuřete se opéká stejnoměrněji.
  4. Kuře vložte do horkého hrnce, prsní části nahoru. Spodní část zasyčí, jakmile přijde do kontaktu s rozpálenou pánví. Celé kuře bude pěkně křupavé. Nestane se vám, že nakonec bude křupavá kůžička jen na horní straně kuřete a spodek kuřete bude jen rozmáčený bez propečení. Kuře pečte 15 minut při 260°C. Potom teplotu snižte na 180°C. pečte dalších 30-45 minut. Kuchyňským teploměrem kontrolujte, jestli má maso teplotu 70-75°C. 
  5. 20 minut před koncem pečení přidejte celé stroužky česneku, nakrájenou cibulku, bobkový list, celý černý pepř a celou skořici. 
  6. Upečené kuře přendejte na prkénko a nechte ho asi 5 minut odležet. Výpek přeceďte. 

 

Pro Tip: Doporučujeme, abyste kuře nechali přes noc v chladničce, protože tak se z kůže odloučí vlhkost a lépe se propeče dokřupava.

Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Pole označená * jsou povinná.