Kukuřičný chleba s čedarem, slaninou a papričkami jalapeño
Slanina, čedar a papričky jalapeño spolu výborně ladí. Proto nijak nepřekvapí, že když je přidáte do základního receptu na kukuřičný chleba, uděláte z přílohy doslova superstar.
V kuchařce Lodge Cast Iron Cookbook jsme použili recept Nicka Malgieriho na kukuřičný chleba se slaninou a zelenou cibulkou, přidali jsme ještě sýr a nakonec pálivé papričky. Výsledkem je kukuřičný chleba se slaninou, čedarem a papričkami jalapeño, který vidíte na obrázku. Jestli chcete při příštím vaření trochu přiostřit chutě, vyzkoušejte právě tento recept!
- Obtížnost: Začátečník
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 20 minut
- Počet porcí: 6-8
Ingredience
- 110 g plátků slaniny nakrájené na 1/2 cm proužky
- 1 svazek jarní cibulky nakrájené na 1/2 cm proužky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce prášku na pečení
- 1 lžička soli
- 1 hrnek čedaru
- ¾ hrnku podmáslí
- 3 velká vejce
- ¼ hrnku (55 g) rozpuštěného másla
- 4-6 čerstvých papriček jalapeño nakrájených na 1/2 cm kolečka
Postup
- Grilovací rošt umístěte doprostřed trouby a troubu předehřejte na 180°C.
- Slaninu opečte v litinové pánvi o průměru 23 cm při střední teplotě, dokud nezačne syčet. Regulujte teplotu tak, aby se slanina opékala pomalu a rovnoměrně, občas ji zamíchejte. Jak začne slanina měnit barvu, přidejte cibulku a dál vařte, dokud nebude slanina křupavá, což trvá asi dalších 5 minut.
- Jakmile začnete opékat slaninu, dobře smíchejte všechny suché suroviny a sýr ve středně velké míse. Pomocí hrnečku, ve kterém lze naměřit až 2 hrnky, metlou vyšlehejte mléko a vejce. Hotovou směs si připravte poblíž mísy.
- Až bude slanina hotová, přidejte vaječnou směs a rozpuštěné máslo k suchým ingrediencím. Pryžovou špachtlí těstíčko promíchejte dohladka.
- Prázdnou pánev nechte minutu předehřát za středně vysoké teploty. Pak do pánve nalijte těstíčko. Navrch ozdobte papričkami jalapeño. Kukuřičný chléb pečte tak dlouho, dokud nezačne jeho povrch stoupat a dokud nebude vypadat dostatečně pevně. To trvá zhruba 20 minut.
- Nechte 5 minut vychladnout na mřížce a podávejte, dokud je chleba ještě teplý. Servírujte jednotlivé trojhránky.
Poznámka: Tento recept byl původně určen pro pánev o průměru 23 cm. My jsme použili naši klínovou litinovou pánev, kterou jsme předehřáli v troubě, zatímco jsme opékali slaninu v samostatné pánvi na sporáku. Těstíčko takto připravené stačilo na všech osm dílů dělené pánvičky a ještě zbylo na zaplnění malé kulaté pánvičky!