Úvodní strana » Recepty » Frittata Caprese s rajčaty a bazalkou

Frittata Caprese s rajčaty a bazalkou

Rychlá, lahodná a výživná – málokteré jídlo má tolik plus jako italská frittata! V tomto receptu se používá čerstvá mozzarella, čerstvá bazalka a čerstvá rajčata. Výsledkem je jednoduchá, ale velice chutná verze klasické omelety z litinové pánve.

  • Obtížnost: Střední
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba vaření: 8-10 minut
  • Počet porcí: 6-8

Připravujte v naší klasické litinové pánvi (Classic Cast Iron Skillets)

Ingredience

  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 12 vajec
  • ½ hrníčku plnotučného mléka nebo smetany
  • Hrst čerstvé bazalky – rozdělte si ji
  • 1 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 středně velká rajčata nakrájená na tenké plátky - rozdělte si je
  • 180 g čerstvého sýra mozzarella nakrájeného na kolečka (pokud není čerstvá mozzarella k dispozici, použijte krájenou)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200°C a rošt nastavte do střední polohy.
  2. Do litinové pánve o průměru 25 cm vložte máslo nebo olivový olej a na středním ohni zahřívejte 4-5 minut. Pánev nakloňte do stran, aby se do nich rozlil tuk. Zatímco se pánev zahřívá, dejte si stranou polovinu bazalky a druhou polovinu nasekejte najemno. Ve velké míse smíchejte vejce, mléko nebo smetanu, sůl, pepř a nasekanou bazalku a vše dobře propojte.
  3. Polovinu vaječné směsi nalijte do pánve a vařte 3-4 minut, dokud se nezatáhne spodní část vaječné hmoty. Opatrně položte na vaječnou omeletu nakrájená rajčata. Potom do pánve nalijte zbytek vaječné směsi a na tuto vrstvu opět položte rajčata (mohou se trochu ve vajíčku „utopit“). Vařte dalších 4-5 minut na sporáku, potom přendejte pánev do trouby.
  4. Pečte, dokud se vaječná směs nezatáhne i na povrchu a okraje se nebudou oddělovat od stran pánve, tj. asi 8-10 minut. Pánev vyndejte z trouby, opatrně ozdobte omeletu plátky mozzarelly a nechte ji 5 minut vychladit, zatímco se sýr naopak rozteče. Z pánve vyndejte omeletu škrabkou. Nakonec ještě přidejte zbývající bazalku a ihned podávejte.

 

Poznámka: Tento recept můžete připravit i v pánvi o průměru 30 cm – pak se zkrátí doba vaření na 4-7 minut.

Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Pole označená * jsou povinná.