Frittata Caprese s rajčaty a bazalkou
Rychlá, lahodná a výživná – málokteré jídlo má tolik plus jako italská frittata! V tomto receptu se používá čerstvá mozzarella, čerstvá bazalka a čerstvá rajčata. Výsledkem je jednoduchá, ale velice chutná verze klasické omelety z litinové pánve.
- Obtížnost: Střední
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba vaření: 8-10 minut
- Počet porcí: 6-8
Připravujte v naší klasické litinové pánvi (Classic Cast Iron Skillets)
Ingredience
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje
- 12 vajec
- ½ hrníčku plnotučného mléka nebo smetany
- Hrst čerstvé bazalky – rozdělte si ji
- 1 lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 2 středně velká rajčata nakrájená na tenké plátky - rozdělte si je
- 180 g čerstvého sýra mozzarella nakrájeného na kolečka (pokud není čerstvá mozzarella k dispozici, použijte krájenou)
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C a rošt nastavte do střední polohy.
- Do litinové pánve o průměru 25 cm vložte máslo nebo olivový olej a na středním ohni zahřívejte 4-5 minut. Pánev nakloňte do stran, aby se do nich rozlil tuk. Zatímco se pánev zahřívá, dejte si stranou polovinu bazalky a druhou polovinu nasekejte najemno. Ve velké míse smíchejte vejce, mléko nebo smetanu, sůl, pepř a nasekanou bazalku a vše dobře propojte.
- Polovinu vaječné směsi nalijte do pánve a vařte 3-4 minut, dokud se nezatáhne spodní část vaječné hmoty. Opatrně položte na vaječnou omeletu nakrájená rajčata. Potom do pánve nalijte zbytek vaječné směsi a na tuto vrstvu opět položte rajčata (mohou se trochu ve vajíčku „utopit“). Vařte dalších 4-5 minut na sporáku, potom přendejte pánev do trouby.
- Pečte, dokud se vaječná směs nezatáhne i na povrchu a okraje se nebudou oddělovat od stran pánve, tj. asi 8-10 minut. Pánev vyndejte z trouby, opatrně ozdobte omeletu plátky mozzarelly a nechte ji 5 minut vychladit, zatímco se sýr naopak rozteče. Z pánve vyndejte omeletu škrabkou. Nakonec ještě přidejte zbývající bazalku a ihned podávejte.
Poznámka: Tento recept můžete připravit i v pánvi o průměru 30 cm – pak se zkrátí doba vaření na 4-7 minut.