Úvodní strana » Recepty » Brambory zapékané v hrnci

Brambory zapékané v hrnci

Tohle jednoduché a oblíbené jídlo se hodí i jako chutná příloha ke svátečnímu menu a provoní vaši kuchyň aromatem rozmarýnu a česneku!

  • Obtížnost: Střední
  • Doba přípravy: 10-15 minut
  • Doba vaření: 30-45 minut
  • Počet porcí: 6-8

Připravujte v našem klasickém litinovém hrnci (Classic Cast Iron Skillets)

Ingredience

  • 5-7 středně velkých brambor odrůda Yukon gold nakrájených na 3-4 mm silné plátky
  • 2 lžíce másla plus trochu másla navíc na vymazání hrnce
  • 1 hlavička česneku nasekaného nadrobno
  • 1 větvička rozmarýnu nasekaného nadrobno
  • 1 lžíce mouky
  • 1 hrníček smetany
  • 2 ½ hrníčky mléka
  • 1 lžíce dijonské nebo celozrnné hořčice
  • ½ lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička soli nebo dle Vaší chuti
  • 3 hrníčky ostrého čedaru

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Hrnec o průměru 30 cm vymažte olejem nebo máslem a na dno vyskládejte do tenké vrstvy bramborové plátky. Půl množství česneku a rozmarýnu si dejte stranou. Druhou polovinu česneku a rozmarýnu nasypte na vrstvu brambor a posolte. Potom vytvořte další vrstvu z brambor a opět je posypte česnekem, rozmarýnem a solí. Nakonec vyskládejte třetí vrstvu brambor; měla by sahat asi 2 cm pod okraj hrnce. 
  3. Ve středně velkém hrnci na nízkém ohni restujte na másle zbývající česnek asi 4-5 minut, neustále ho míchejte, aby nezhnědl. Přidejte zbytek nasekaného rozmarýnu a jen trochu si nechte na konečnou ozdobu. Za stálého míchání restujte ještě asi minutu. Přidejte 1 lžíci mouky a neustále míchejte 1-2 minuty, dokud nezačne mouka vydávat mírně ořechovou vůni. Přilijte mléko a smetanu a zvyšte oheň na střední teplotu, míchejte směsí 3-4 minuty, dokud se mírně nezredukuje obsah tekutiny. Přidejte hořčici, 1 lžičku soli a 2 hrníčky ostrého čedaru. Míchejte, dokud se všechen sýr nerozpustí a potom hrnec sundejte ze sporáku.
  4. Směs mléka a smetany nalijte na brambory tak, aby smetanová směs zakryla vrchní vrstvu brambor, a pečte, dokud povrch pokrmu nezačne zlátnout, což trvá v malém hrnci asi 30-45 minut a v hrnci o průměru 30 cm až 90 minut. Pěvně chytněte hrnec za ucha a vyndejte hrnec z trouby. Navrch brambor nasypte půl hrníčku sýra. Vraťte zpátky do trouby na dalších 5 minut. Nakonec ozdobte rozmarýnem, pokud vám zbyl. Podávejte horké.

 

Poznámka k vaření: Uvedené množství se vejde do hrnce o průměru 30 cm, nebo do hrnce o průměru 26 cm a zároveň do dvou menších 15cm hrnců.

Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Pole označená * jsou povinná.