Úvodní strana » Recepty » Borůvkový dort s ricottou

Borůvkový dort s ricottou

Recept na tento nadýchaný dort s borůvkovou náplní jsme převzali od našich kolegů z Bon Appétit. Pokud chcete recept obzvláštnit, použijte do náplně místo borůvek své oblíbené sezónní ovoce. 

  • Obtížnost: Střední
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba vaření: 50-60 minut
  • Počet porcí: 8

Připravujte na naší litinové pánvi se dvěma uchy (Dual Handle Cast Iron Grill Pan)

Ingredience

  • Rostlinný olej proti připékání (ve spreji)
  • 1 ½ hrníčku polohrubé mouky
  • 1 hrníček cukru
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • ¾ lžičky soli košer
  • 3 velká vejce
  • 1 ½ hrníčku ricotty
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 110 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička čerstvé citrónové kůry

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Tukem vymažte litinovou pánev se dvěma uchy o průměru 25 cm olejem ve spreji. 
  2. Ve velké míse dobře promíchejte mouku, cukr, prášek na pečení a sůl.
  3. Ve středně velké míse dobře vymíchejte do hladka vejce, ricottu a vanilku; do této směsi přidejte suché ingredience a důkladně je promíchejte. Poté do směsi zapracujte máslo, citronovou kůru a ¾ hrníčku borůvek; borůvky do těsta zapracujte zlehka, ať se nerozmačkají. Těsto přelijte do předem připravené pánve a navrchu posypte zbývajícími borůvkami (¼ hrníčku).
  4. Pečte do zlatova cca 50-60 minut; jestli je dort uvnitř upečený, zkontrolujte špejlí nebo podobnou pomůckou, která by po zasunutí do středu dortu a vyndání měla zůstat čistá. Nechte vychladnout nejméně 20 minut a pak vyndejte z formy.
  5. Dort si můžete připravit 2 dny dopředu. Po vychladnutí ho těsně zakryjte vhodným materiálem a uložte ho na místě s pokojovou teplotou.
Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Pole označená * jsou povinná.