Borůvkový dort s ricottou
Recept na tento nadýchaný dort (nebo koláč) s borůvkovou náplní jsme převzali časopisu z Bon Appétit. Pokud chcete recept obzvláštnit, použijte do náplně místo borůvek své oblíbené sezónní ovoce.
- Obtížnost: Střední
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba vaření: 50-60 minut
- Počet porcí: 8
Připravujte v naší litinové pánvi Lodge se dvěma madly.
Ingredience
- Rostlinný olej proti připékání (ve spreji)
- 1 ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 lžičky prášku na pečení
- ¾ lžičky košer soli
- 3 vejce
- 1 ½ hrnku ricotty
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 110 g rozpuštěného másla
- 1 lžička čerstvé citrónové kůry
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Tukem vymažte litinovou pánev 25 cm se dvěma madly olejem ve spreji.
- Ve velké míse dobře promíchejte mouku, cukr, prášek na pečení a sůl.
- Ve středně velké míse dobře vymíchejte do hladka vejce, ricottu a vanilku; do této směsi přidejte suché ingredience a důkladně je promíchejte. Poté do směsi zapracujte máslo, citronovou kůru a ¾ hrnku borůvek; borůvky do těsta zapracujte zlehka, ať se nerozmačkají. Těsto přelijte do předem připravené pánve a navrchu posypte zbývajícími borůvkami (¼ hrnku).
- Pečte do zlatova cca 50-60 minut; jestli je dort uvnitř upečený, zkontrolujte špejlí nebo podobnou pomůckou, která by po zasunutí do středu dortu a vyndání měla zůstat čistá. Nechte vychladnout nejméně 20 minut a pak vyndejte z formy.
- Dort si můžete připravit 2 dny dopředu. Po vychladnutí ho těsně zakryjte vhodným materiálem a uložte ho na místě s pokojovou teplotou.