Úvodní strana » O nádobí » Ocelové nádobí » Mytí a údržba

Jak čistit nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem a jak se o něj starat

Jestli jste už někdy používali litinové nádobí s ošetřeným povrchem, potom se budete o nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem starat jako profesionál. Postup je stejný: nádobí umyjte, osušte dosucha a do celého povrchu vetřete olej. Vyzkoušejte lehčí typ nádobí níže.

Jak čistit vaše nádobí z uhlíkové oceli

Krok 1: Nádobí umyjte

Nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem ručně umyjte v teplé vodě. Můžete použít malé množství saponátu. Pokud je třeba, očistěte povrch nádobí škrabkou na pánve, kartáčem nebo hadříkem, který povrch nepoškrábe. Pokud je třeba odstranit kus připečeného pokrmu, nechte v nádobí na mírném ohni povařit menší množství vody po dobu 3-5 minut, nádobí nechte vychladnout a potom připečenou hmotu odstraňte škrabkou.

Krok 2: Nádobí osušte

Rychle a důkladně osušte hadříkem, který nepouští vlákna, nebo papírovou utěrkou.

Krok 3: Nádobí ošetřete olejem

​​​​​​Do povrchu nádobí vetřete tenkou vrstvu kuchyňského oleje nebo speciálního spreje na údržbu nádobí. Olej vtírejte do povrchu nádobí, dokud se rovnoměrně nerozetře po celé jeho ploše.
 

Jaký je rozdíl mezi nádobím z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem a litinovým nádobím s ošetřeným povrchem?

Litinové nádobí Lodge s ošetřeným povrchem se odlévá v pískových formách, přičemž nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem značky Lodge se vyrábí tlačením a lisováním uhlíkové oceli; díky tomu je výsledná ocel lehčí a tenčí než litina. Ocelové nádobí s ošetřeným povrchem se rychleji zahřívá i ochlazuje. Kromě toho má ocelové nádobí nýtované rukojeti, zatímco litinové nádobí má obvykle rukojeti zapuštěné přímo do materiálu. Povrch ocelového i litinového nádobí je ošetřen přímo v naší slévárně stejným 100%ně přírodním rostlinným olejem. Oba typy nádobí jsou vyrobeny v USA.

Časté otázky týkající se nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem

Co je uhlíková ocel?

Nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem je moderní, lehčí sourozenec našeho klasického litinového nádobí s ošetřeným povrchem. Ocelové pánve mají dlouhé nýtované rukojeti, proto jsou ideální pro vaření na grilu nebo na otevřeném ohni. Ale tím jeho výhody nekončí! Stejně jako litinové nádobí i nádobí z uhlíkové oceli můžete použít na každém kuchyňském varném povrchu nebo v troubě. Naše hrnce a pánve z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem procházejí povrchovou úpravou přímo v našich slévárnách v Tennessee.

Můžu namočit pánev z uhlíkové oceli do vody?

Ne. Pokud se nádobí z uhlíkové oceli namočí do vody, začne se na něm tvořit rez. Pokud potřebujete odstranit připečené nebo těžce odstranitelné zbytky jídla, použijte nylonový kartáč nebo škrabku na pánve a potom nádobí opláchněte teplou vodou. Nakonec důkladně dosucha otřete.

Můžu nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem mýt saponátem?

K očištění uhlíkové oceli můžete použít malé množství jemného saponátu, ale není to nutné. Při použití většího množství saponátu může dojít k odloupnutí ochranné povrchové vrstvy nádobí, pokud k tomu ale dojde, můžete ochrannou vrstvu opakovaně obnovovat.
 

Můžu mýt nádobí z uhlíkové oceli v myčce?

Ne. Naše nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem by se mělo mý pouze v ruce. V myčce se ničí ochranná vrstva a nádobí po umytí začne pravděpodobně rezavět.

Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Tip: Pokud se Vám úkol zdá těžký, klikněte na tlačítko Jiný úkol

Pole označená * jsou povinná.