rozdíl mezi litinovým a ocelovým nádobím
V roce 2013 jsme svým zákazníkům představili řadu nádobí z uhlíkové oceli s ošetřeným povrchem. Celá řada je mladším sourozencem našeho osvědčeného litinového nádobí a vyznačuje se moderním, elegantním designem a robustním provedením. Oba typy nádobí jsou nepřekonatelné co do jejich univerzálnosti a vynikající trvanlivosti, přesto jsou mezi litinou a uhlíkovou ocelí některé zásadní odlišnosti.
Nádobí z uhlíkové oceli je o mnoho lehčí.
Litinové nádobí se odlévá v pískových formách, ale nádobí z uhlíkové oceli se vyrábí tlačením a lisováním. Díky tomuto postupu je nádobí z uhlíkové oceli lehčí a tenčí než litina.
Nádobí z uhlíkové oceli se rychleji zahřívá i ochlazuje.
Litina se zahřívá pomalu, ale nádobí z uhlíkové oceli dosáhne požadované teploty vaření rychle. Na nádobí lze pozorovat mírnou vypuklinu, která se při zahřátí vyrovná.
Litinové pánve lépe zadržují teplo.
Litinové nádobí se zahřívá pomalu, ale dosaženou teplotu udrží déle než nádobí z uhlíkové oceli. Proto se litina hodí ke smažení a pečení.
Litinové nádobí má tradiční design.
Naše litinové nádobí má kratší rukojeti, proto se s nimi snadněji manipuluje v troubě a lehce je uklidíte mezi ostatní nádobí. Hrnce a pánve z uhlíkové oceli mají delší rukojeť pro snadnější zvedání, což oceníte především při venkovním vaření na otevřeném ohni.
Nádobí z uhlíkové oceli má hladký povrch.
Hladký povrch nádobí z uhlíkové oceli je ideální pro dušení zeleniny, přípravu ryb a mnoho dalších kuchyňských postupů.
K litinovému nádobí lze koupit i pokličky.
Většina našeho nádobí z litiny má litinové nebo skleněné pokličky, které si můžete také koupit. K našemu nádobí z uhlíkové oceli momentálně skleněné pokličky nedodáváme.
V čem je nádobí z litiny a nádobí z uhlíkové oceli stejné?
Litina i uhlíková ocel mají vlastnosti, díky kterým se nádobí z kteréhokoli z těchto dvou materiálů, stane vítaným přírůstkem ve vaší kuchyni.
Litina i uhlíková ocel si poradí s vysokou teplotou.
Nádobí z obou materiálů je opravdu robustní a vydrží vysoké teploty. Proto se jak uhlíková ocel tak litina výborně hodí k rychlému opečení masa.
Nádobí z uhlíkové oceli nebo litiny můžete použít všude.
Oba typy nádobí můžete použít na každém kuchyňském varném povrchu, v troubě, na grilu nebo dokonce i při kempování nad otevřeným ohněm.
Nádobí z uhlíkové oceli nebo litiny je ošetřeno vrstvou oleje.
Oba typy nádobí projdou úpravou povrchu ještě ve slévárně, a proto je můžete použít hned, jak je vybalíte z krabice. Přirozené ošetření olejem se časem jen zlepšuje a vytváří nepřilnavý povrch.
Nádobí z uhlíkové oceli nebo litiny se lehce čistí.
Oba typy nádobí se čistí naprosto stejně: umyjte je v teplé vodě, osušte a vetřete vrstvu oleje. Už to snad nemůže být jednodušší.