Úvodní strana » O nádobí » Litinové nádobí » Vše o seasoningu

Vše o seasoningu

Každý kus litinového nádobí Lodge má ošetřený povrch a je připraven k okamžitému použití bez dalších úprav. Ochrannou povrchovou vrstvu jednoduše zachováte tím, že budete litinové nádobí používat. Pokaždé, když na něm budete připravovat vajíčka, grilovat steak nebo péct ovocný koláč, se povrch nádobí potáhne napečeným tukem a olejem, které tak snadno vytvoří potřebnou povrchovou úpravu litiny, která se postupem času jen zdokonaluje.

Základní informace

Z čeho je ochranná vrstva?

Ochranná vrstva není nic jiného než olej, který se při tepelné úpravě zapracovává do povrchu litiny a uhlíkové oceli. Nádobí tak získá typickou černou patinu. Ochranná vrstva vytváří potřebný povrch nádobí a chrání ho před rezavěním. Možná bude ze začátku vyžadovat péči navíc, ale litinové nádobí se správně ošetřeným povrchem vydrží celé generace.

Jaká je vědecká podstata ochranné vrstvy?

Když se olej zahřeje na nádobí z litiny, naváže se s kovovými prvky během procesu, který se nazývá polymerizace, a tím dojde k vytvoření ochranné vrstvy. Při pravidelném používání se na povrchu vašeho litinového nádobí vytvoří silná, trvalá povrchová vrstva, která je s časem víc a víc nepřilnavá a odolnější proti rezavění.

Jaký olej používá společnost Lodge k ošetření svých výrobků?

Společnost Lodge ošetřuje tradiční litinové nádobí nebo nádobí z uhlíkové oceli pomocí rostlinných olejů s obsahem sóji, a to přímo během výroby ve slévárně. K oleji se už nepřidávají naprosto žádné syntetické chemikálie. Olej je vysoce rafinovaný a všechny bílkoviny, které způsobují alergii na sóju, jsou tak zničeny. Olej je košer a neobsahuje žádný živočišný tuk, arašídový olej ani barviva.

Ošetření povrchu některého nádobí se může nepatrně lišit. To ale nijak neovlivňuje kvalitu přípravy pokrmů a obvykle se při opakovaném použití zcela vyrovná klasické povrchové úpravě.

Po každém použití nádobí umyjte a ošetřete kuchyňským olejem.

Při vaření některých jídel se může opotřebovat ochranná vrstva. Týká se to například přípravy kyselých potravin, vaření při velmi vysoké teplotě nebo poškrábání povrchu hrubým náčiním nebo drátěnkou. Proto byste měli jednoduše po každém vaření do povrchu nádobí vetřít olej, aby zůstala jeho ochranná vrstva neporušená a nádobí dál sloužilo k dokonalé přípravě pokrmů.

 

Čištění a péče

Jak správně čistit litinu

Krok 1: Nádobí umyjte

Litinové nádobí myjte v ruce. Můžete použít trochu mycího prostředku. Pokud je třeba, použijte škrabku na odstranění napečených kousků potravin. Pokud je napečená vrstva obzvlášť odolná, povařte v nádobí 1 minutu litr vody, pak nechte nádobí vychladnout a nakonec použijte škrabku. V našem balíčku pro správnou péči o litinové nádobí (Seasoned Cast Iron Care Kit) najdete všechno, co potřebujete ke správnému mytí vašeho nádobí a další péči.

Krok 2: Nádobí osušte.

Nádobí okamžitě a důkladně osušte papírovou nebo látkovou utěrkou, která nepouští žádná vlákna. Pokud si na utěrce všimnete drobných černých skvrn, jedná se jen o částečky ochranného povrchu a nejedná se o nic výjimečného.

Krok 3: Nádobí potřete olejem.

Do povrchu nádobí vetřete opravdu velice tenkou vrstvu kuchyňského oleje nebo oleje ve spreji. Potom povrch utírejte papírovou utěrkou, dokud z něj nezmizí poslední zbytky oleje.

 

Můžu k udržování kvalitního povrchu použít i jiné typy olejů?

Litinové nádobí lze ošetřit všemi kuchyňskými oleji a tuky. S přihlédnutím k obchodní i finanční dostupnosti, účinnosti a teplotě, při které se začíná vytvářet kouř, společnost Lodge doporučuje rostlinný olej, rozpuštěný pokrmový tuk nebo řepkový olej, který je obsažen v našem spreji (Seasoning Spray).

Tradičně se k údržbě litinových povrchů používalo sádlo. Není to úplně špatná volba, ale pokud své litinové nádobí nepoužíváte opravdu pravidelně, sádlo k jeho ošetření nedoporučujeme. Pokud nebudete nádobí dlouho používat, může totiž sádlo nebo jiný živočišný tuk zežluknout.

Nezáleží tolik na tom, jaký olej zvolíte, je ale důležité, abyste se přesvědčili, že plotýnku zahříváte na teplotu, při které se z tuku začne uvolňovat kouř. Pokud se olej zahřeje až na tuto teplotu, nastane chemická reakce, při které olej přilne k povrchu nádobí a vytvoří přirozenou ochrannou vrstvu.

TYP OLEJE BODY TVORBY KOUŘE OPEČENÍ ZPRUDKA OPRAŽENÍ PEČENÍ MASA SMAŽENÍ PEČENÍ BEZ TUKU ZÁVĚREČNÁ ÚPRAVA SALÁTOVÉ DRESINGY OŠETŘENÍ POVRCHU NEUTRÁLNÍ PŘÍCHUŤ?
Avokádový olej

270°C

      NE
Bodlákový olej 260°C     ANO

Lehký/rafinovaný
olivový olej

240°C     ANO
Otrubový olej 230°C       ANO
Sójový olej 230°C     ANO
Arašídový olej 230°C       ANO
Kukuřičný olej 230°C     ANO
Sezamový olej 230°C           NE
Slunečnicový olej 220°C     ANO
Řepkový olej 220°C   ANO
Olej z hroznových jader 215°C   ANO
Rostlinný olej 205°C     ANO
Olivový olej extra-virgin 190°C       NE
živočišný pokrmový tuk 180°C           ANO
Kokosový olej 175°C         NE
Lněný olej 105°C             NE
  • Různé oleje mají různé příchutě. Stejně tak je charakterizují různé teploty, při kterých začnou tvořit kouř. Ve společnosti Lodge doporučujeme ošetřit olejem vaše nádobí po každém použití a kdykoli, kdy budete chtít opatřit nádobí ochrannou vrstvou. Než ale začnete, zjistěte si teplotu, při které začne konkrétní olej tvořit kouř. Informace o jednotlivých teplotách najdete ve shora uvedené tabulce, navíc se z ní dozvíte, které oleje mají neutrální chuť, a získáte tak užitečné tipy pro použití různých druhů olejů.

*Poznámka: Litinové nádobí lze ošetřit všemi kuchyňskými oleji a tuky. S přihlédnutím k obchodní i finanční dostupnosti, účinnosti a teplotě, při které se začíná vytvářet kouř, společnost Lodge doporučuje oleje označené v tabulce značkou ♦ .

 

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Poškodí příprava kyselých jídel ochrannou vrstvu litinového nádobí?

Bohužel se to může stát. Potraviny s vysokým obsahem kyselých látek, jako jsou např. rajčata, mohou narušit ochrannou vrstvu litinového nádobí. Doporučujeme proto, abyste v tomto nádobí nevařili kyselé potraviny nebo pokrmy s vyšším obsahem tekutin po dlouhou dobu dřív, než se vytvoří dostatečně kvalitní ochranná vrstva.

Je olej, který používá společnost Lodge, košer?

Olej, kterým ošetřujeme litinový povrch našeho nádobí, má certifikaci Kosher. Používáme rostlinný sójový olej. Ačkoli tento olej je košer, výrobní proces společnosti Lodge nenese certifikaci Kosher.

Je olej geneticky upravený?

Protože je 90% sójových bobů v USA geneticky upraveno, může během extrakce dojít k přenosu „stopového množství“ bílkovinného materiálu z jedné sójové farmy na jinou sójovou farmu. Olej je ale vysoce rafinovaný, takže dochází k účinnému odstranění bílkovinné složky se všemi mastnými kyselinami, chlorofylem, zápachem a nepříjemnou příchutí, které jsou typické pro běžný sójový olej. Pokud i po tomto procesu zůstane ve výrobku stopové množství bílkovinného materiály, je to množství tak nepatrné, že by k extrakci pouhých fragmentů DNA bylo zapotřebí mnoha litrů daného oleje. Ve zpracovaných olejích není žádná zbývající DNA; když jsou podrobeny testům, je ve zprávách z chemických analýz povedených zkušebními/certifikovanými laboratořemi geneticky modifikovaných látek uvedeno, že „není nalezena žádná modifikovaná ani běžná DNA“. To znamená, že nás dodavatel není schopen říci, že jeho olej neobsahuje naprosto žádné geneticky modifikované látky, protože výsledky testů ukazují, že ve zkoušených vzorcích nebyla přítomna ani modifikovaná ani nemodifikovaná DNA.

Když vysouším litinovou pánev, zůstávají na utěrce černé tečky. Je to normální?

Ano, to je naprosto normální a nezávadný jev. Občas, když dojde k intenzivnějšímu kontaktu ochranné vrstvy a kyselých potravin nebo se vaří při opravdu vysoké teplotě, mohou se černá smítka odloupnout od povrchu a při sušení se přenesou na utěrku. Totéž můžete pozorovat i u zcela nového nádobí.

Na novém litinovém nádobí Lodge je vidět „bublina“. Co to znamená?

Na některých nových hrncích, pánvích apod. od společnosti Lodge můžete nalézt „bublinu“ (většinou na hraně nádobí), povrch se může v tomto místě odloupnout a objeví se nahnědlá spodní vrstva. Nejedná se ale o rez. Je to výsledek továrního ošetření litinového nádobí zavěšeném na dopravníku, což způsobí vytvoření malého úkapu na hraně spodní části nádobí. Pokud bublina na nádobí nezmizí ani během pobytu v pecích, je do povrchu zapečena a hnědá barva je jen olej, který se plně nekarbonizoval. Taková bublina je naprosto nezávadná a při pravidelném používání a dobré údržbě sama časem zmizí.

Ochranná vrstva na mé nové pánvi nevypadá rovnoměrně. Je to v pořádku?

Ochranný povrch u některých nádob nemusí být zcela jednotný. Tyto rozdíly neovlivňují vlastnosti nádobí a běžně se při pravidelném používání vyrovnají.

Z pánve se odlupují černé šupinky ochranné vrstvy. Co to znamená?

Někdy se ochranná vrstva může z litinové pánve odlupovat ve formě šupinek. To se může stát, pokud jednotlivé ochranné vrstvy dokonale nepřilnuly ke kovovému povrchu. Pokud se tyto šupinky na vaší pánvi vyskytnou, nemějte žádné obavy! Jednoduše pánev vydrhněte nylonovým kartáčem, potom pánev vypláchněte, osušte a vetřete do jejího povrchu olej. Můžete pánev vložit i do trouby, aby se vytvořila pevnější ochranná vrstva.

Proč je povrch mé litinové pánve drsný?

Povrchová textura je výsledkem odlévání do písku. Při tomto procesu se vytvoří povrch, jehož struktura umožňuje přilnutí ochranné vrstvy k povrchu. Až budete nádobí používat delší dobu a pravidelně ho budete ošetřovat jeho povrch olejem, bude struktura povrchu hladší. Na rozdíl od jiných typů nádobí, se kvalita litinového nádobí Lodge s časem neustále zvyšuje. Někteří zákazníci se chtějí hrubého povrchu zbavit. Toho docílí pomocí velmi jemného smirkového papíru. Následně je třeba ihned povrch důkladně ošetřit olejem.

Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Pole označená * jsou povinná.