Úvodní strana » O nádobí » Litinové nádobí » Řešení problémů

Řešení problémů

Rez

Příčina

Rez se vytváří, pokud je nádobí dlouho vystaveno působení vlhka. Rez ale není nijak nebezpečná. Pokud necháte pánev ve dřezu, aby se odmočila, dáte jí do myčky, nebo ji po umytí hned důkladně neosušíte, zrezaví. Rez se vyskytne i tehdy, pokud skladujete nádobí v prostředí, kde se vyskytuje vlhkost, tj. venku, ve skříňkách blízko myčky, nebo ve skříňkách bez dvířek ve vlhké místnosti.

Řešení

Litinovou pánev zbavte rzi následovně.

Krok 1

Vydrhněte pánev
Povrch pánve vydrhněte kovovou drátěnkou a teplou vodou se saponátem. Nebojte se použít saponát, protože v dalším kroku povrch pánve ošetříte ochrannou vrstvou. Pánev důkladně opláchněte a osušte.

Krok 2

Olej
Povrch pánve ošetřete velmi tenkou, rovnoměrnou vrstvou kuchyňského oleje (uvnitř i z vnějšku). Pokud bude oleje příliš, může zůstat povrch nádobí lepkavý.

Krok 3

Zahřátí v troubě
Nádobí otočte dnem vzhůru a dejte ho na horní rošt trouby, aby se vám podařilo zachytit veškerý přebytečný olej, který bude z nádobí případně odkapávat. Hodinu nechte v troubě vyhřáté na 230 až 260º C. vyndejte z trouby, nechte vychladnout; pokud je třeba, postup opakujte, dokud se nevytvoří typický černý patinový povrch.

Napečené kousky hmoty

Příčina

Občas se může k povrchu litinového nádobí připéct část pokrmu. Dochází k tomu z mnoha důvodů: při vaření nepoužijete dost tuku nebo oleje, vaše nádobí nemá dostatečnou ochrannou vrstvu, nebo začínáte vařit v novém nádobí, které ještě nebylo ošetřeno více ochrannými vrstvami.

Řešení

Ještě před samotným vařením přidejte do pánve lžičku oleje a pánev postupně zahřejte na sporáku nebo v troubě, tím se zmenší tendence k připékání potravin na povrchu. Až dovaříte, nechte pánev vychladnout, potom drátěnkou na pánev odstraňte napečenou hmotu, povrch pánve vydrhněte nylonovým kartáčem nebo hadříkem/houbičkou bez drsného povrchu, ručně osušte a nakonec ošetřete silnou vrstvou oleje. Olej vtírejte do povrchu pánve, dokud se rovnoměrně nerozetře.

 

Odlupování ochranné hmoty

Příčina

Někdy se může ochranná vrstva pánve odlupovat ve formě šupinek. Stává se to hlavně tehdy, není-li nádobí dostatečně dobře ošetřeno ochrannou vrstvou. Nejedná se ale o škodlivý nebo nebezpečný jev.

Řešení

Pokud potřebujete odstranit odloupnuté šupinky, lehce vydrhněte povrch nádobí, potom do něj vetřete tenkou vrstvu oleje, nádobí otočte dnem nahoru, a na hodinu ho vložte do trouby vyhřáté na 230 až 260º C. Na spodku trouby vytvořte vrstvu z alobalu, do kterého se bude zachytávat přebytečný olej. Časem se bude ochranná vrstva zpevňovat a k jejímu odlupování bude docházet jen minimálně.

 

Připečené jídlo

 

Příčina

Pokud nedopatřením necháte litinové nádobí na jakémkoli zdroji tepla příliš dlouho, jídlo, marinády a omáčky se mohou začít připalovat a doslova se „přilepí“ k povrchu.

Řešení

Připečené jídlo odstraňte škrabkou na pánve. Pokud je napečená vrstva obzvlášť odolná, povařte 3-5 minut v nádobí trochu vody a znovu použijte škrabku. Nádobí okamžitě a důkladně osušte a nakonec ošetřete vrstvou oleje. Pokud se vám ani tak nepodaří odstranit připečené potraviny, postupujte podle pokynů na správné vytvoření ochranné vrstvy v oddíle Rez.

 

Černé částečky

Příčina

Někdy se stane, že se zbytek ochranné vrstvy oddělí od povrchu litinového nádobí. Tyto zbytky olejové vrstvy nejsou nijak nebezpečné a s postupným používáním nádobí se jejich výskyt zmenší. Na černé částečka narazíte i tehdy, když budete vařit tekuté pokrmy, vařit vodu, když na zánovním nádobí použijete při mytí saponát nebo když budete vařit kyselá nebo zásaditá jídla, jako jsou fazole a rajčata.

Řešení

Nádobí dále normálně používejte a ošetřujte jeho povrch. Postupně, jak se bude zlepšovat ochranná olejová vrstva, budete pozorovat stále menší výskyt těchto černých částeček.

 

Lepkavý povrch

Příčina

Pokud je povrch nádobí lepkavý, znamená to, že se na něm vytvořila příliš silná vrstva oleje.

Řešení

Lepkavého povrchu se zbavíte tak, že nádobí otočíte dnem vzhůru a na hodinu ho položíte na horní rošt trouby vyhřáté na 230 až 260º C. Potom nechte nádobí vychladnout, je-li třeba, postup opakujte.

 

Pachy

Příčina

Když v litinovém nádobí připravujete ryby nebo jiná aromatická jídla, nebo pokud litinové nádobí před uložením nedostatečně očistíte, může začít nepřetržitě zapáchat.

Řešení

Pokud je třeba zbavit se nepříjemného zápachu, jednoduše nechte litinové nádobí 15 minut v troubě vyhřáté na 205 º C. Tato jednoduchá metoda ničí pachy, ale ne ochrannou vrstvu na vašem nádobí. Další tradiční metodou je posypat povrch nádobí vrstvou běžné kuchyňské soli, nechat nádobí stát přes noc a druhý den ho vypáchnout. I tak se lze zbavit neodbytného zápachu. Pokud ale přes všechny pokusy zápach dál přetrvává, budete možná nutné nádobí vydrhnout a potom důkladně opatřit novou ochrannou vrstvou z oleje.

Lodge Lodge Lodge Lodge

Máte dotaz?

Máte dotaz?

Pole označená * jsou povinná.